Przepis na pyszną przekąskę, którą uwielbiam. Ziołowe paluchy są pyszne z sosem czosnkowym.
Składniki:
Sos:
Przygotowanie
Jeśli używamy świeżych drożdży, najpierw przygotowujemy rozczyn: drożdże (będące w temp. pokojowej) rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy szczyptę cukru i szczyptę mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zioła i przyprawy (jeśli używamy suchych drożdży też je dodajemy), mieszamy. Wbijamy jajko i dodajemy wyrośnięte drożdże (albo ciepłe mleko i szczyptę cukru, jeśli używamy suchych drożdży). Dokładnie wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite i elastyczne. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.
Z wyrośniętego ciasta odrywamy po małym kawałku, formujemy z nich długie i cienkie paluchy i kładziemy na blachę wyłożoną pergaminem. Przed włożeniem do piekarnika, smarujemy oliwą. Pieczemy ok. 15-20 min. w temp. 180 st. C.
W czasie, gdy paluchy się pieką, przygotowujemy sos. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Sos odstawiamy na chwilę do lodówki.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…