Barszcz z botwinki

Przepis na zupę z młodych buraków z jajkiem.

Składniki:

  • 1 duży pęczek botwinki z buraczkami
  • duży burak (jeśli buraczki z botwinki będą za małe)
  • 1,5 litra warzywnego lub drobiowego bulionu
  • marchew
  • 3 ziemniaki
  • pietruszka
  • 2 łyżki koperku
  • 3 łyżki białego octu winnego lub sok z cytryny
  • 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • jajka

Przygotowanie
Buraczka obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Botwinkę dokładnie płuczemy, drobno siekamy.
Do bulionu dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i zagotowujemy. Dorzucamy starte buraczki, ziemniaki pokrojone w kostkę, marchew i pietruszkę również starte, a po 15 minutach posiekaną botwinkę. Gotujemy do miękkości warzyw.
Wlewamy ocet, wsypujemy koperek, doprawiamy do smaku solą i mielonym pieprzem. Zupę zdejmujemy z palnika. Śmietanę mieszamy najpierw z kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlewamy do niej. Mieszamy.
Barszcz podajemy z ugotowanymi na twardo i pokrojonymi w ćwiartki jajkami.

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago