Hiszpańska tortilla to rodzaj omletu czy frittaty z ziemniakami. Danie bardzo syte, podaję je na obiad.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 4 małe ziemniaki
  • pół puszki groszku
  • pomidor
  • 2 cebule
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. W trakcie smażenia dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Do miseczki wbijamy jajka, roztrzepujemy widelcem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce układamy ziemniaki z cebulą, groszek, na niego wylewamy jajka i układamy plasterki pomidorów. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C ok 20-25 minut, aż tortilla zbrązowieje. Po upieczeniu posypujemy szczypiorkiem.

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

  • Hmmm, tortilla española czy inaczej tortilla de patata robi sie zapalenie inaczej - obran ziemniaki pokrojone w mala kostke smazy sie jak frytki, obok w misce wbija sie jajka 2 na os. Rozbic widelcem jajka, dodac usmazone ziemniaki, sol, pieprz, wymieszac delikatnie i wylac na dobrze rozgrzana patelnie z mala iloscia oleju z oliwek. Po pewnie czasie odwrocic pomagajac sobie talerzem lub duza pokrywka. Smazyc z obu strone az jajka beda dobrze sciete. Przepraszam za brakuje polskich liter ale telefon mam z klawiatura hiszpañska (sic!). Pozdrowienia i smacznego lub jak tutaj mowia: Que aproveche!

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

1 dzień ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago