Hiszpańska tortilla to rodzaj omletu czy frittaty z ziemniakami. Danie bardzo syte, podaję je na obiad.
Składniki:
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. W trakcie smażenia dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Do miseczki wbijamy jajka, roztrzepujemy widelcem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce układamy ziemniaki z cebulą, groszek, na niego wylewamy jajka i układamy plasterki pomidorów. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C ok 20-25 minut, aż tortilla zbrązowieje. Po upieczeniu posypujemy szczypiorkiem.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…
View Comments
Hmmm, tortilla española czy inaczej tortilla de patata robi sie zapalenie inaczej - obran ziemniaki pokrojone w mala kostke smazy sie jak frytki, obok w misce wbija sie jajka 2 na os. Rozbic widelcem jajka, dodac usmazone ziemniaki, sol, pieprz, wymieszac delikatnie i wylac na dobrze rozgrzana patelnie z mala iloscia oleju z oliwek. Po pewnie czasie odwrocic pomagajac sobie talerzem lub duza pokrywka. Smazyc z obu strone az jajka beda dobrze sciete. Przepraszam za brakuje polskich liter ale telefon mam z klawiatura hiszpañska (sic!). Pozdrowienia i smacznego lub jak tutaj mowia: Que aproveche!