Przepis na pyszny obiad. Podajemy z pieczywem, makaronem lub ziemniakami.
Składniki:
Do pulpetów:
Ponadto:
Przygotowanie
Mięso łączymy z jajkiem, przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, kajzerką, wyrabiamy na jednolitą masę, formujemy kuleczki nieco większe niż orzech włoski, obtaczamy w mące i wrzucamy na osolony wrzątek (około 1,5 litra). Gotujemy na małym ogniu (około 20 minut), następnie pulpeciki wyjmujemy na talerz. Wywar w którym się gotowały zostawiamy.
Cebulę kroimy w piórka, pieczarki i ogórki w plasterki, paprykę w paski.
Na patelni podsmażamy na złoty kolor cebulę, następnie dodajemy pieczarki, po chwili paprykę i ogórki. Całość chwilkę podsmażamy, po czym przekładamy do wywaru po pulpetach. Dorzucamy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy i gotujemy ok 15 minut. Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie i wlewamy do naszego sosu, zagęszczając go. Pulpety przekładamy do sosu, całość zagotowujemy, ewentualnie doprawiamy.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…