Przepis na biszkopt z owocami, aksamitną śmietankowo-cytrynową pianką i posypką czekoladową. Ja do ciasta dałam gruszki, bo akurat je miałam w lodówce, ale mogą to równie dobrze być jabłka czy inne owoce.
Składniki:
Biszkopt:
Ponadto:
Przygotowanie
Galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach wody. Pozostawiamy do wystudzenia.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem. Żółtka miksujemy z mąką, dodajemy proszek do pieczenia i ocet. Następnie dodajemy białka i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy tortowej. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 160°.
Na patelni smażymy z łyżeczką masła i łyżką cukru obrane i pokrojone w kostkę gruszki do powstania jednolitego sosu. Ostudzamy.
Śmietanę ubijamy mikserem, kiedy będzie sztywna, powoli wlewamy zimną galaretkę. Miksujemy. Na ostudzony biszkopt pozostawiony w formie wykładamy gruszki, następnie masę śmietanową. Wyrównujemy wierzch. Ścieramy na grubych oczkach tarki czekoladę, posypujemy ciasto, wkładamy do lodówki, aby masa zastygła.
Wybór odpowiedniej patelni może diametralnie zmienić jakość gotowania — wpływa na smak potraw, ich teksturę…
Mięciutkie, aromatyczne i idealnie zarumienione kapuśniaczki to przekąska, która pasuje do każdej okazji – od…
Ciasto Niespodzianka Markizy to elegancki, warstwowy deser, który zachwyca delikatnym połączeniem jasnego biszkoptu, makowego blatu,…
Gulasz segedyński to klasyczny, sycący obiad, który świetnie sprawdza się szczególnie w chłodniejsze dni. Delikatne,…
Ciasto Słonecznikowy Figlarek to połączenie puszystego, delikatnie korzennego biszkoptu, lekkiego kremu twarogowego i cudownie chrupiącego…
Bułki z parówką to jedna z tych przekąsek, które znikają szybciej, niż zdążysz wyjąć drugą…
View Comments
Mniam, wygląda kusząco :)