Przepis na biszkopt z owocami, aksamitną śmietankowo-cytrynową pianką i posypką czekoladową. Ja do ciasta dałam gruszki, bo akurat je miałam w lodówce, ale mogą to równie dobrze być jabłka czy inne owoce.
Składniki:
Biszkopt:
Ponadto:
Przygotowanie
Galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach wody. Pozostawiamy do wystudzenia.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem. Żółtka miksujemy z mąką, dodajemy proszek do pieczenia i ocet. Następnie dodajemy białka i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy tortowej. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 160°.
Na patelni smażymy z łyżeczką masła i łyżką cukru obrane i pokrojone w kostkę gruszki do powstania jednolitego sosu. Ostudzamy.
Śmietanę ubijamy mikserem, kiedy będzie sztywna, powoli wlewamy zimną galaretkę. Miksujemy. Na ostudzony biszkopt pozostawiony w formie wykładamy gruszki, następnie masę śmietanową. Wyrównujemy wierzch. Ścieramy na grubych oczkach tarki czekoladę, posypujemy ciasto, wkładamy do lodówki, aby masa zastygła.
Miękkie, puszyste i gotowe w niecałe 20 minut – te bułki twarogowe z air fryera…
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
View Comments
Mniam, wygląda kusząco :)