Gnocco” to po włosku „kluska”. Najbardziej znana jest odmiana gnocchi jako klusek produkowanych z typowego ciasta makaronowego. Ja zrobiłam gnocchi ziemniaczane, które są włoską wersją naszych kopytek z gotowanych ziemniaków i mąki. Podałam je z sosem szpinakowym z dodatkiem suszonych pomidorów.
Składniki:
Na gnocchi:
- 400 g ziemniaków
- jajko
- ok 120 g mąki
- szczypta soli
Na sos:
- ząbek czosnku
- kilka suszonych pomidorów
- 3 łyżki śmietany 30 %
- ok 150 g mrożonego szpinaku
- sól, pieprz, chili lub papryka ostra
Przygotowanie
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Ciepłe obieramy i przeciskamy przez praskę. Po ostudzeniu wyrabiamy z mąką, jajkiem i solą. Z ciasta formujemy wałeczki grubości palca i tniemy na kluski długości ok. 2,5 cm. Każdą kluskę zgniatamy lekko widelcem, tworząc prążki.
Kluski wrzucamy na osolony wrzątek, mieszamy. Po wypłynięciu gotujemy ok 30 sekund, po czym odcedzamy.
W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę lub masło, wrzucamy bardzo drobno posiekany czosnek oraz zamrożony szpinak. Smażymy na średnim ogniu do momentu, aż szpinak całkowicie się rozmrozi.
Dodajemy śmietanę, pokrojone pomidory i przyprawy. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Sosem polewamy odcedzone gnocchi.
Zostaw odpowiedź