Nie znam osoby, która nie lubiłaby słodkich, owocowych pierogów! Tym razem przepis na domowe pierogi ze świeżymi śliwkami. Pierogi podajemy z podsmażoną bułką tartą, śmietaną lub roztopionym tłuszczem, można również posypać je dodatkowo cukrem.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • około 3/4 szklanki wody
  • 1/2 kg śliwek
  • ok 4 łyżki cukru

Przygotowanie
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól i robimy wgłębienie. Stopniowo dodając wodę wyrabiamy ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Ciasto wyrabiamy aż będzie miękkie i elastyczne.
Ze śliwek wyciągamy pestki i każdą przekrawamy na pół lub na cztery części w zależności od wielkości. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy szklanką koła. Na każdym placku układamy po kilka kawałków śliwki, dodajemy szczyptę cukru i zlepiamy pieroga. Pierogi gotujemy na wolnym ogniu w nieosolonej wodzie około 3 minuty od wypłynięcia.

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

  • Takich pierogów jeszcze nie jadłam. Śliweczki mniam ...
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

Share
Published by
Milena
Tags: mąkaśliwka

Recent Posts

Jakie patelnie polecają kucharze?

Wybór odpowiedniej patelni może diametralnie zmienić jakość gotowania — wpływa na smak potraw, ich teksturę…

4 godziny ago

Kapuśniaczki drożdżowe z kapustą – idealne do barszczu

Mięciutkie, aromatyczne i idealnie zarumienione kapuśniaczki to przekąska, która pasuje do każdej okazji – od…

22 godziny ago

Ciasto Niespodzianka Markizy – elegancki, warstwowy deser z makowym akcentem

Ciasto Niespodzianka Markizy to elegancki, warstwowy deser, który zachwyca delikatnym połączeniem jasnego biszkoptu, makowego blatu,…

5 dni ago

Gulasz segedyński – aromatyczny, rozgrzewający i bardzo smaczny obiad

Gulasz segedyński to klasyczny, sycący obiad, który świetnie sprawdza się szczególnie w chłodniejsze dni. Delikatne,…

1 tydzień ago

Ciasto Słonecznikowy Figlarek – chrupiące, puszyste i bardzo smaczne

Ciasto Słonecznikowy Figlarek to połączenie puszystego, delikatnie korzennego biszkoptu, lekkiego kremu twarogowego i cudownie chrupiącego…

2 tygodnie ago

Bułki z parówką – miękkie, domowe i idealne na szybką przekąskę

Bułki z parówką to jedna z tych przekąsek, które znikają szybciej, niż zdążysz wyjąć drugą…

2 tygodnie ago