Nie znam osoby, która nie lubiłaby słodkich, owocowych pierogów! Tym razem przepis na domowe pierogi ze świeżymi śliwkami. Pierogi podajemy z podsmażoną bułką tartą, śmietaną lub roztopionym tłuszczem, można również posypać je dodatkowo cukrem.
Składniki:
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól i robimy wgłębienie. Stopniowo dodając wodę wyrabiamy ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Ciasto wyrabiamy aż będzie miękkie i elastyczne.
Ze śliwek wyciągamy pestki i każdą przekrawamy na pół lub na cztery części w zależności od wielkości. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy szklanką koła. Na każdym placku układamy po kilka kawałków śliwki, dodajemy szczyptę cukru i zlepiamy pieroga. Pierogi gotujemy na wolnym ogniu w nieosolonej wodzie około 3 minuty od wypłynięcia.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…
View Comments
Takich pierogów jeszcze nie jadłam. Śliweczki mniam ...
Pozdrawiam i zapraszam do mnie.