Przepis na kruche ciasto z jabłkami i kokosową pianką. Kruche ciasta są dla mnie o tyle dobre, że zawsze wychodzą i świetnie smakują. Zamiast jabłek można użyć innych owoców.
Składniki:
Przygotowanie
Z mąki, proszku do pieczenia, 5 żółtek, masła i pół szklanki cukru zagniatamy ciasto. Wkładamy je na pół godziny do lodówki. Blaszkę (21 x 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a nim układamy ciasto. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 25 minut.
Obrane i starte na tarce o dużych oczkach jabłka podprażamy na niewielkim ogniu przez kilka minut.
Białka ubijamy na sztywną pianę z pół szklanki cukru, a na koniec łyżką mieszamy z wiórkami kokosowymi.
Podpieczony spód posypujemy bułką tartą, następnie układamy jabłka, a na wierzch masę kokosową.Pieczemy jeszcze ok. 30 minut. Gdy ciasto przestygnie można posypać cukrem pudrem.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…
View Comments
NIE MA TO JAK WYBORNY JABŁECZNIK...: ZAPRASZAM NA MOJĄ WERSJĘ TEGO CIASTA:POZDRAWIAM
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/09/jabecznik-z-kokosem.html