Przepis na kruche ciasto z jabłkami i kokosową pianką. Kruche ciasta są dla mnie o tyle dobre, że zawsze wychodzą i świetnie smakują. Zamiast jabłek można użyć innych owoców.
Składniki:
Przygotowanie
Z mąki, proszku do pieczenia, 5 żółtek, masła i pół szklanki cukru zagniatamy ciasto. Wkładamy je na pół godziny do lodówki. Blaszkę (21 x 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a nim układamy ciasto. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 25 minut.
Obrane i starte na tarce o dużych oczkach jabłka podprażamy na niewielkim ogniu przez kilka minut.
Białka ubijamy na sztywną pianę z pół szklanki cukru, a na koniec łyżką mieszamy z wiórkami kokosowymi.
Podpieczony spód posypujemy bułką tartą, następnie układamy jabłka, a na wierzch masę kokosową.Pieczemy jeszcze ok. 30 minut. Gdy ciasto przestygnie można posypać cukrem pudrem.
Miękkie, puszyste i gotowe w niecałe 20 minut – te bułki twarogowe z air fryera…
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
View Comments
NIE MA TO JAK WYBORNY JABŁECZNIK...: ZAPRASZAM NA MOJĄ WERSJĘ TEGO CIASTA:POZDRAWIAM
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/09/jabecznik-z-kokosem.html