Nie mogłam nie wykorzystać sezonu na figi, kiedy można kupić te pyszne owoce w przyzwoitej cenie. Figi warto jeść nie tylko ze względu na ich smak, ale również na wiele wartości odżywczych, które zawierają: witaminy C i z grupy B oraz karoten. Są także bardzo bogate w sole mineralne: potas, wapń, magnez i fosfor.
U mnie na pierwszy ogień poszła tarta z figami i mieszanką śmietany, mozzarelli i serka twarogowego.

Składniki:

Na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • duże jajko
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • jajko
  • ok 80 ml śmietany 30%
  • kulka mozzarelli
  • śmietankowy serek twarogowy
  • pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz
  • 3 – 4 świeże figi

 

Przygotowanie
Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 30 minut. Formę do tarty smarujemy masłem albo wykładamy papierem do pieczenia.  Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na placek o średnicy większej niż nasza foremka. Wykładamy nim formę.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Mozzarellę siekamy lub rwiemy na mniejsze kawałki, mieszamy z roztrzepanym jajkiem, serkiem twarogowym i śmietanką. Dodajemy posiekany szczypiorek (zostawiamy garść do posypania tarty), doprawiamy solą i pieprzem.
Do rozgrzanego piekarnika wkładamy spód do tarty i pieczemy ok 20 – 25 minut, na lekko złotobrązowy kolor.
Na podpieczony spód wykładamy serowe nadzienie, na samą górę figi pokrojone w grube plastry.
Pieczemy przez kolejne 20 minut, aż środek się zetnie, a brzegi wyraźnie zarumienią. Tartę wyjmujemy z piekarnika, posypujemy resztą szczypiorku i dajemy jej „odpocząć” kilka minut przed pokrojeniem.

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

4 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

6 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

2 tygodnie ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

3 tygodnie ago