Nie mogłam nie wykorzystać sezonu na figi, kiedy można kupić te pyszne owoce w przyzwoitej cenie. Figi warto jeść nie tylko ze względu na ich smak, ale również na wiele wartości odżywczych, które zawierają: witaminy C i z grupy B oraz karoten. Są także bardzo bogate w sole mineralne: potas, wapń, magnez i fosfor.
U mnie na pierwszy ogień poszła tarta z figami i mieszanką śmietany, mozzarelli i serka twarogowego.

Składniki:

Na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • duże jajko
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • jajko
  • ok 80 ml śmietany 30%
  • kulka mozzarelli
  • śmietankowy serek twarogowy
  • pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz
  • 3 – 4 świeże figi

 

Przygotowanie
Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 30 minut. Formę do tarty smarujemy masłem albo wykładamy papierem do pieczenia.  Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na placek o średnicy większej niż nasza foremka. Wykładamy nim formę.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Mozzarellę siekamy lub rwiemy na mniejsze kawałki, mieszamy z roztrzepanym jajkiem, serkiem twarogowym i śmietanką. Dodajemy posiekany szczypiorek (zostawiamy garść do posypania tarty), doprawiamy solą i pieprzem.
Do rozgrzanego piekarnika wkładamy spód do tarty i pieczemy ok 20 – 25 minut, na lekko złotobrązowy kolor.
Na podpieczony spód wykładamy serowe nadzienie, na samą górę figi pokrojone w grube plastry.
Pieczemy przez kolejne 20 minut, aż środek się zetnie, a brzegi wyraźnie zarumienią. Tartę wyjmujemy z piekarnika, posypujemy resztą szczypiorku i dajemy jej „odpocząć” kilka minut przed pokrojeniem.

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

2 dni ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

1 tydzień ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago