Nie jestem wielką miłośniczką kokosu, jednak to ciasto uwielbiam. Jest o wiele smaczniejsze od popularnego batonika, na którym jest wzorowane. Najlepiej nie jeść go od razu, tylko odstawić w niedostępne dla domowników miejsce, gdyż najlepiej smakuje na drugi dzień.
Składniki:
Na ciasto:
Na masę:
Na polewę:
Przygotowanie
Masło miksujemy z cukrem. Cały czas miksując, dodajemy jajka; mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, na końcu wlewamy mleko. Gotowe ciasto wykładamy na blachę (moja ma wymiary 21 x 26 cm) wysmarowanej tłuszczem lub wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 25 min. w temperaturze 180°C.
Mleko zagotowujemy z cukrem i masłem. Kiedy zacznie kipieć, wsypujemy powoli kaszę, cały czas mieszając. Na sam koniec dodajemy wiórki kokosowe i wszystko dokładnie mieszamy. Gorącą masę wylewamy na przestudzone ciasto.
Czekoladę razem ze śmietaną rozpuszczamy w garnuszku, często mieszając, aby się nie przypaliła. Polewę wylewamy na masę kokosową.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…
View Comments
Ciasto bardzo smaczne, ale nie wiem czemu masa kokosowa odpada od biszkoptu ;(
Hmmm, może biszkopt wyszedł zbyt suchy? Czasami tak się dzieje, jeśli np wstawimy go do źle nagrzanego piekarnika.