Prawdziwa bomba kaloryczna, jednak jakże smaczna. Kojarzy mi się z górami, gdzie w schroniskach można nabyć taką przekąskę dla pokrzepienia przed dalszą podróżą. Smalec smakuje najlepiej, posmarowany na świeżym pieczywie z dodatkiem kiszonego lub małosolnego ogórka.
Składniki:
Przygotowanie
Słoninę kroimy w kostkę lub mielimy w maszynce do mięsa, przekładamy na patelnię i na małym gazie wytapiamy tłuszcz. Wędliny kroimy w drobną kostkę lub również mielimy i dodajemy do na wpół wytopionego tłuszczu. Tłuszcz co jakiś czas mieszamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy. Dodajemy na patelnię. Kiedy cebulka się zarumieni, doprawiamy przyprawami, mieszamy i przelewamy do jakiegoś naczynia. Studzimy.
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…