Prawdziwa bomba kaloryczna, jednak jakże smaczna. Kojarzy mi się z górami, gdzie w schroniskach można nabyć taką przekąskę dla pokrzepienia przed dalszą podróżą. Smalec smakuje najlepiej, posmarowany na świeżym pieczywie z dodatkiem kiszonego lub małosolnego ogórka.
Składniki:
Przygotowanie
Słoninę kroimy w kostkę lub mielimy w maszynce do mięsa, przekładamy na patelnię i na małym gazie wytapiamy tłuszcz. Wędliny kroimy w drobną kostkę lub również mielimy i dodajemy do na wpół wytopionego tłuszczu. Tłuszcz co jakiś czas mieszamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy. Dodajemy na patelnię. Kiedy cebulka się zarumieni, doprawiamy przyprawami, mieszamy i przelewamy do jakiegoś naczynia. Studzimy.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…