Podaję prosty przepis na karkówkę pieczoną w piekarniku z cebulą i czosnkiem. Taka karkówka jest bardzo smaczna i nie wymaga wiele pracy, a jedynie czasu, gdyż najlepiej marynować ją przez całą noc. Ja lubię ją w wersji lekko ostrej, dlatego dodaję trochę ostrej papryki albo pieprzu cayenne.
Składniki:
Przygotowanie
Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy i olej mieszamy. Powstałą marynatą nacieramy karkówkę. Przykrywamy ją folią i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Do miski z karkówką wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, dodajemy przecier wymieszany z wodą. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy pod przykryciem ok. 1,5 godziny w temp 180 C, od czasu do czasu podlewając sosem z pieczenia.
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…