Podaję prosty przepis na karkówkę pieczoną w piekarniku z cebulą i czosnkiem. Taka karkówka jest bardzo smaczna i nie wymaga wiele pracy, a jedynie czasu, gdyż najlepiej marynować ją przez całą noc. Ja lubię ją w wersji lekko ostrej, dlatego dodaję trochę ostrej papryki albo pieprzu cayenne.
Składniki:
Przygotowanie
Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy i olej mieszamy. Powstałą marynatą nacieramy karkówkę. Przykrywamy ją folią i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Do miski z karkówką wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, dodajemy przecier wymieszany z wodą. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy pod przykryciem ok. 1,5 godziny w temp 180 C, od czasu do czasu podlewając sosem z pieczenia.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…