Moje ostatnie spotkanie z makaronem w kształcie ryżu skończyło się na tym, że makaron trochę się rozgotował, przez co sałatka nie była zbyt smaczna. Dałam sobie więc na długi czas z nim spokój, dopiero teraz przy porządkach w szafce przypomniałam sobie, że mam jeszcze pół paczki, więc zaryzykowałam drugie podejście. Tym razem nie gotowałam go wg instrukcji na opakowaniu – 10 min, tylko odcedziłam trochę wcześniej. Wyszedł al dente i tym razem sałatka szybko znikła ze stołu 😉
Składniki:
Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente. Po odcedzeniu przelewamy zimną wodą. Paprykę, ogórka, cebulę, pomidory i szynkę kroimy w kostkę. Składniki łączymy ze sobą. Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę oraz majonez. Przyprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…