Focaccia jest to rodzaj włoskiego pieczywa. Można ją przygotować bez żadnych dodatków, z ziołami, pomidorami koktajlowymi czy innymi ulubionymi dodatkami. Ja zrobiłam focaccię z oliwkami, miętą i suszonymi pomidorami i podałam ją z sosem jogurtowym.
Składniki:
Przygotowanie
Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem, solą i suszoną miętą, następnie dodajemy oliwę i wlewamy wodę. Zagniatamy elastyczne ciasto. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po ok godzinie ciasto wykładamy na natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Ciasto obficie skrapiamy oliwą i rozkładamy równomiernie pokrojone w plasterki oliwki i suszone pomidory. Posypujemy tymiankiem i pieprzem. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na mniej więcej 20-30 minut.
Focaccię wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C i pieczemy ok. 25 minut, aż wierzch będzie rumiany. Na upieczonym cieście układamy listki mięty.
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…
View Comments
Z miętą musiała ciekawie smakować :)