Focaccia jest to rodzaj włoskiego pieczywa. Można ją przygotować bez żadnych dodatków, z ziołami, pomidorami koktajlowymi czy innymi ulubionymi dodatkami. Ja zrobiłam focaccię z oliwkami, miętą i suszonymi pomidorami i podałam ją z sosem jogurtowym.
Składniki:
Przygotowanie
Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem, solą i suszoną miętą, następnie dodajemy oliwę i wlewamy wodę. Zagniatamy elastyczne ciasto. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po ok godzinie ciasto wykładamy na natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Ciasto obficie skrapiamy oliwą i rozkładamy równomiernie pokrojone w plasterki oliwki i suszone pomidory. Posypujemy tymiankiem i pieprzem. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na mniej więcej 20-30 minut.
Focaccię wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C i pieczemy ok. 25 minut, aż wierzch będzie rumiany. Na upieczonym cieście układamy listki mięty.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…
View Comments
Z miętą musiała ciekawie smakować :)