Przepis na galaretę drobiową, która jest lżejsza i bardziej dietetyczna od tej tradycyjnej z nóżek wieprzowych. Ja bardzo lubię obie wersje galarety, ale tą drobiową szybciej się robi, dlatego ostatnio właśnie na nią się zdecydowałam.
Składniki:
Przygotowanie
Marchew, pietruszkę i seler obieramy. Por, natkę pietruszki i liście selera opłukujemy razem z obranymi warzywami. Do garnka wlewamy ok 3 litry zimnej wody, wkładamy opłukanego kurczaka, po kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego i doprowadzamy do wrzenia. Gdy powstanie szumowina delikatnie ją usuwamy. Wsypujemy łyżeczkę soli, ½ łyżeczki pieprzu, wrzucamy warzywa. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu ok 1 godziny – aż mięso i warzywa będą miękkie. Żeby rosół był klarowny nie wolno go mocno gotować.W razie potrzeby doprawiamy.
Z rosołu wyciągamy mięso i marchewkę. Przecedzamy go do drugiego garnka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pozostałe warzywa nie będą nam już potrzebne. Do gorącego rosołu wsypujemy żelatynę i mieszamy aż się całkowicie rozpuści. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, marchewkę w plasterki.
Na dnie miseczek układamy plasterki marchewki i wsypujemy groszek. Na to wykładamy pokrojone mięso i zalewamy delikatnie ciepłym jeszcze rosołem. Po ostygnięciu wstawiamy do lodówki.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…