Kluski kładzione z boczkiem i cebulką
Kluski kładzione z boczkiem i cebulką to prosty i szybki przepis na obiad. Lubię robić kluski kładzione, gdyż wcale nie trzeba się przejmować ich kształtem, jak w przypadku klusek śląskich czy kopytek, do czego nie mam nigdy cierpliwości.
Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Boczek podsmażamy na patelni, po chwili dodajemy cebulkę i smażymy aż się zezłoci. Szczypiorek myjemy i siekamy.
Z mąki, jajek, soli i wody zagniatamy ciasto. W sporym garnku zagotowujemy posoloną wodę. Do wrzącej wody wkładamy oderwane kawałki ciasta (odrywamy je byle jak łyżką albo zmoczoną ręką na małe kawałki). Kluski gotujemy aż wypłyną na powierzchnię.
Przelewamy kluski na sito i czekamy chwilę, aż woda odcieknie. Następnie wrzucamy je na patelnię z boczkiem i cebulą, mieszamy i smażymy jeszcze ok 5 minut.
Kluski podajemy posypane szczypiorkiem.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…