Niedawno kupiłam kilka kokilek, więc trzeba było je przetestować. Zaowocowało to rozgrzewającą zupą cebulową z dodatkiem ziół prowansalskim i kuminu pod pierzynką z sera żółtego i ciasta francuskiego. Ja bardzo lubię takie zupy, niestety moja większa połówka już mniej, więc pewnie niezbyt szybko będę miała okazję powtórzyć ten przepis.
Składniki:
Przygotowanie
Cebulę kroimy w cienkie piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub masło i wrzucamy cebulę. Podsmażamy ją na niewielkim ogniu często mieszając, aż stanie się złocista. Dodajemy sól, cukier, pieprz oraz mąkę i mieszamy wszystko dokładnie. Cebulę przekładamy do rondla, zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut. Dodajemy zioła prowansalskie i kumin. Zupę studzimy. Z ciasta francuskiego wycinamy kółka nieco większe od średnicy kokilek , w której będziemy zapiekać zupę. Chłodną zupę przelewamy do miseczek, dodajemy starty na tarce ser, a całość przykrywamy szczelnie ciastem francuskim i zalepiamy krawędzie. Kokilki z zupą wkładamy do piekarnika ustawionego na 180 stopni i zapiekamy ok. 25 minut, aż ciasto się zarumieni.
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…
View Comments
mniam! wygląda obłędnie!