Niedawno kupiłam kilka kokilek, więc trzeba było je przetestować. Zaowocowało to rozgrzewającą zupą cebulową z dodatkiem ziół prowansalskim i kuminu pod pierzynką z sera żółtego i ciasta francuskiego. Ja bardzo lubię takie zupy, niestety moja większa połówka już mniej, więc pewnie niezbyt szybko będę miała okazję powtórzyć ten przepis.
Składniki:
Przygotowanie
Cebulę kroimy w cienkie piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub masło i wrzucamy cebulę. Podsmażamy ją na niewielkim ogniu często mieszając, aż stanie się złocista. Dodajemy sól, cukier, pieprz oraz mąkę i mieszamy wszystko dokładnie. Cebulę przekładamy do rondla, zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut. Dodajemy zioła prowansalskie i kumin. Zupę studzimy. Z ciasta francuskiego wycinamy kółka nieco większe od średnicy kokilek , w której będziemy zapiekać zupę. Chłodną zupę przelewamy do miseczek, dodajemy starty na tarce ser, a całość przykrywamy szczelnie ciastem francuskim i zalepiamy krawędzie. Kokilki z zupą wkładamy do piekarnika ustawionego na 180 stopni i zapiekamy ok. 25 minut, aż ciasto się zarumieni.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…
View Comments
mniam! wygląda obłędnie!