Carpaccio to danie kuchni włoskiej, które przygotowuje się z surowego mięsa. Danie pierwszy raz podano w Wenecji w 1950 roku hrabinie Amalii Nani Mocenigo, kiedy ta poinformowała właściciela lokalu Harry’s Bar, że doktor rekomendował jej jedzenie mięsa jedynie surowego.
Ja proponuję pyszne carpaccio z łososia. Najlepiej smakuje ze świeżą bagietką.
Składniki:
Przygotowanie
Filet oczyszczamy. Oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Zostawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej. Następnie zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika na ok pół godziny, aby się lekko zamroził. Łatwiej się wtedy kroi. Zamarynowany filet wyjmujemy z zamrażalnika, kroimy ostrym nożem w cienkie plasterki, odcinając je od skóry. Plasterki łososia układamy na talerzach, skrapiamy oliwą, octem i ewentualnie oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Na łososia układamy cebulę pokrojoną w piórka i cienkie plasterki ogórka.
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…