Przepis nadesłany przez Mniam na wybitnie aromatyczne Risotto Alla Milanese z Borowikami.

 

Składniki:

• 40 g krojonych w plastry suszonych borowików Devaldano

• ryż do risotto (ważne, żeby nie był to zwykły ryż długoziarnisty )

• 100 g parmezanu

• pół szklanki białego, wytrawnego wina

• pół kostki masła

• cebula

• oliwa z oliwek

• 0,75 l bulionu drobiowego lub grzybowego

• ulubione włoskie przyprawy

• świeże zioła, pietruszka, szafran (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Przed rozpoczęcie gotowania grzyby Devaldano płuczemy i przekładamy do pojemnika z wodą. Po ok. godzinie odcedzamy i kroimy na nieduże kawałki. Pamiętajmy, aby nie wylewać soku pozostałego po moczeniu borowików – posłuży nam do przygotowania sosu. Do przygotowania risotto potrzebna nam będzie głęboka patelnia. Na rozgrzana oliwę wrzucamy drobno pokrojoną cebulkę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy ryż i zaczynamy najważniejszą i zarazem najbardziej żmudną część naszego gotowania – mieszanie. Każdej kolejnej czynności towarzyszyło będzie nieprzerwane mieszanie ryżu z kolejnymi dodatkami na patelni, co może nam zając nawet 30 minut. Ryż smażymy z cebulą na oliwie ok. 2-3 minut – do momentu aż nabierze ślicznego, szklistego koloru. Następnie dodajemy wino i czekamy (mieszając) aż ryż wchłonie całość. Dodajemy sok grzybowy i czynność powtarzamy. Następnie wlewamy dwie chochle bulionu (jeżeli mamy dostęp do szafranu, to dodajemy go do bulionu i całość podgrzewamy na średnim ogniu) i po raz kolejny mieszając czekamy, aż ryż wchłonie całą jego porcję. Czynność tą powtarzamy kilkukrotnie, dopóki nie uznamy, że uzyskaliśmy już idealna konsystencję ryżu. Po dodaniu ostatniej porcji bulionu, dodajemy pokrojone borowiki. Po zredukowaniu całości, roztapiamy w ryżu masło (mieszając) i dodajemy starty parmezan. Podajemy ze świeżymi ziołami i ulubionymi włoskimi przyprawami. Smacznego!

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

  • Dla mnie to pyszna wariacja na temat risotto alla milanese. To prawdziwe jest dla mnie tylko z szafranem, ew. z dodatkiem szpiku albo podane z ossobuco.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

2 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

4 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

1 tydzień ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago