Bavette z owocami morza zapiekane w folii

Przepis nadesłany przez czytelnika bloga.

Składniki dla 4 osób:
400 g makaronu Bavette Barilla
200 g kalmarów
100 g krewetek
200 g oczyszczonych małży
125 ml przecieru pomidorowego
1 łyżka posiekanej pietruszki
4 łyżki oliwy extra virgin
1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania w 4 krokach:
1. Dokładnie umyj krewetki, małże opłucz kilka razy pod bieżącą
wodą, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia. Oczyść kalmary, usuwając
wnętrzności i tzw. dziób. Odetnij macki. Kalmary pokrój na cienkie
krążki.

2. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż obrany czosnek aż będzie lekko
złoty. Dodaj małże, posiekaną natkę pietruszki i przecier pomidorowy.
Gotuj przez 10 minut, aż małże się otworzą. Te, które pozostaną
zamknięte należy wyrzucić.

3. Dodaj krewetki i kalmary, gotuj przez kolejne 10 minut. W międzyczasie
ugotuj makaron Bavette Barilla zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź
i wymieszaj z sosem z owoców morza.

4. Przenieś makaron z sosem na arkusz folii aluminiowej i dokładnie
zawiń, aby sos nie wypływał. Zapiecz w piekarniku w temperaturze 200 °C
przez około 5 minut. Podawaj natychmiast.

bavette_zapiekane_w_folii_barilla-kopia