Przepis nadesłany przez czytelnika bloga.

Składniki dla 4 osób:
400 g makaronu Bavette Barilla
200 g kalmarów
100 g krewetek
200 g oczyszczonych małży
125 ml przecieru pomidorowego
1 łyżka posiekanej pietruszki
4 łyżki oliwy extra virgin
1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania w 4 krokach:
1. Dokładnie umyj krewetki, małże opłucz kilka razy pod bieżącą
wodą, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia. Oczyść kalmary, usuwając
wnętrzności i tzw. dziób. Odetnij macki. Kalmary pokrój na cienkie
krążki.

2. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż obrany czosnek aż będzie lekko
złoty. Dodaj małże, posiekaną natkę pietruszki i przecier pomidorowy.
Gotuj przez 10 minut, aż małże się otworzą. Te, które pozostaną
zamknięte należy wyrzucić.

3. Dodaj krewetki i kalmary, gotuj przez kolejne 10 minut. W międzyczasie
ugotuj makaron Bavette Barilla zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź
i wymieszaj z sosem z owoców morza.

4. Przenieś makaron z sosem na arkusz folii aluminiowej i dokładnie
zawiń, aby sos nie wypływał. Zapiecz w piekarniku w temperaturze 200 °C
przez około 5 minut. Podawaj natychmiast.

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago