Przepis na bułeczki bez mąki dostałam od przyjaciółki, która jest na diecie Dukana i zajada je zamiast innego pieczywa. Ja co prawda nie stosuje tej diety, ale upiekłam je z ciekawości. Okazały się smaczne.
Składniki:
- 0,5 kg twarożku
- 6 jajek
- po 6 kopiastych łyżek otrębów pszennych, żytnich i owsianych
- łyżeczka proszku do pieczenia
- sól, pieprz, bazylia, czosnek granulowany
Przygotowanie
Twaróg wkładamy do miski, rozgniatamy widelcem. Dodajemy resztę składników i mieszamy je dokładnie ze sobą. Z masy formujemy kule i układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 min w temp 180 C.
Zapisałam, będę dziś testować 🙂
A czy mozna czyms zastapic twarog? Mieszkam w Australi i tu twarogu nie ma niestety, a buleczki wygladaj bardzo kuszaco
Szczerze mówiąc, to nie robiłam tych bułeczek bez twarogu… Ale myślę, że sery ricotta albo mascarpone powinny się nadać.
Na ile bułeczek to starcza?
Na 5-6 bułeczek
6 łyżek otrębów razem czy po 6 z każdego rodzaju otrębów?
po 6 z każdego rodzaju