Ciasto z masą kajmakową na herbatnikach. Jest słodkie, ale nie za słodkie, jak dla mnie bardzo pyszne i do tego niezbyt pracochłonne. Najlepiej smakuje na 2-3 dzień po przygotowaniu.

Składniki:

Masa:

  • litr mleka
  • kostka margaryny
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżka cukru
  • puszka kajmaku (250 g)

Dodatkowo:

  • 3 opakowania herbatników (po 250 g)
  • ok 200 g orzechów laskowych

 

Przygotowanie
Szklankę mleka rozrabiamy z mąkami. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczone mąki. Gotujemy cały czas mieszając, aż powstanie gęsta budyniowa masa. Budyń studzimy. Margarynę dokładnie ucieramy. Dodajemy kajmak (zostawiamy ok. 3 łyżki na posmarowanie wierzchu), a następnie budyń. Ucieramy wszystko na puszystą masę.
Spód formy (moja ma wymiary ok 26x20cm) wykładamy herbatnikami. Na nich rozsmarowujemy pierwszą część masy, którą następnie przykrywamy herbatnikami. Czynność powtarzamy pięć razy, kończąc herbatnikami. Wierz herbatników smarujemy wcześniej odłożonym kajmakiem i posypujemy rozkruszonymi orzechami laskowymi. Ciasto odkładamy do lodówki.

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago