Ciasto z masą kajmakową na herbatnikach. Jest słodkie, ale nie za słodkie, jak dla mnie bardzo pyszne i do tego niezbyt pracochłonne. Najlepiej smakuje na 2-3 dzień po przygotowaniu.
Składniki:
Masa:
Dodatkowo:
Przygotowanie
Szklankę mleka rozrabiamy z mąkami. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczone mąki. Gotujemy cały czas mieszając, aż powstanie gęsta budyniowa masa. Budyń studzimy. Margarynę dokładnie ucieramy. Dodajemy kajmak (zostawiamy ok. 3 łyżki na posmarowanie wierzchu), a następnie budyń. Ucieramy wszystko na puszystą masę.
Spód formy (moja ma wymiary ok 26x20cm) wykładamy herbatnikami. Na nich rozsmarowujemy pierwszą część masy, którą następnie przykrywamy herbatnikami. Czynność powtarzamy pięć razy, kończąc herbatnikami. Wierz herbatników smarujemy wcześniej odłożonym kajmakiem i posypujemy rozkruszonymi orzechami laskowymi. Ciasto odkładamy do lodówki.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…
View Comments
mniam! i jeszcze bez pieczenia? Muszę wypróbować ten przepis ;)
http://www.sagneska.pl
Mmm, słodkie pyszności :)