Ostatnio zauważyłam jakąś modę na ciasta inspirowane batonikami, więc też postanowiłam skonstruować coś takiego 😉 Padło na Kinder Pingui, które z większą połówką bardzo lubimy. Przyznaję, że ciasto jest pyszne i musieliśmy się powstrzymywać, żeby w jeden dzień całego nie zjeść.
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jaj
- 0,5 szklanki cukru (100 g)
- szklanka mąki (120 g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki oleju
Masa:
- 400 ml śmietany 36%
- pół szklanki cukru pudru (50 g)
- 3 łyżeczki cukru waniliowego (wanilinowego)
- 250 g serka mascarpone
- 2 płaskie łyżki żelatyny
Polewa:
- 200 g czekolady (dałam mleczną, może być gorzka)
- 50 g masła
- 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka oleju
Przygotowanie
Przygotowujemy biszkopt: jajka ubijamy z cukrem. Następnie wlewamy olej i krótko miksujemy i wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Jeszcze chwilę miksujemy. Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x24cm). Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 30 minut. Upieczony biszkopt studzimy.
Przygotowujemy polewę: czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do rondelka, dodajemy pozostałe składniki i podgrzewamy na małym gazie, cały czas mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Polewę trochę studzimy.
Następnie robimy masę. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, w trakcie ubijania wsypujemy cukier puder i cukier waniliowy. Serek mascarpone miksujemy, dodajemy śmietankę i ostudzoną żelatynę. Miksujemy aż składniki połączą się na głodki krem.
Biszkopt przekrawamy na dwa placki.
Dolny placek smarujemy połową masy, polewamy połową polewy czekoladowej, wyrównujemy i wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut. Następnie polewę smarujemy pozostałą masą, przykrywamy drugim plackiem i smarujemy pozostałą polewą. Placek odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Pięknie się prezentuje
za dużo kakao, biszkopt cienki z tylu jajek powinien być 2 razy taki duży, olej zbędny przez to ciasto nie wyrośnie
Bo to nie jest typowy biszkopt, który ma wyrosnąć nie wiadomo jak wysoko. Poza tym ma być ciemny, więc kakao nie jest za dużo.
Jaki rozmiar formy? 😉
Tak jak jest napisane w przepisie: ok 24x24cm
Ciasto bardzo dobre w smaku i nawet fajnie wyszlo 🙂