Przepis na angielskie bułeczki w wersji wytrawnej z serem i ziołami. Podajemy przekrojone na pół i posmarowane masłem, serkiem kremowym, z wędliną czy warzywami.
Składniki (na ok 18 bułeczek):
- 500 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 100 g miękkiego masła
- pół łyżeczki soli
- 100 g sera cheddar
- 300 ml mleka
- 1,5 łyżeczki suszonej bazylii
- mleko do posmarowania bułeczek
Przygotowanie
Masło rozcieramy z mąką, dodajemy proszek do pieczenia, sól, mleko, starty ser, bazylię i jajka i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na blacie na grubość ok 2 cm. Szklanką o ostrych krawędziach wykrawamy koła. Scones układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy mlekiem za pomocą pędzelka. Pieczemy ok 20-25 min, w piekarniku nagrzanym do 200 C. Bułeczki powinny się zarumienić.
Porywam jednego! Myszą być pyszne:)
Pozdrawiam!
http://www.kornikwkuchni.blogspot.com