Bułeczki scones z cheddarem

Przepis na angielskie bułeczki w wersji wytrawnej z serem i ziołami. Podajemy przekrojone na pół i posmarowane masłem, serkiem kremowym, z wędliną czy warzywami.

Składniki (na ok 18 bułeczek):

  • 500 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 100 g miękkiego masła
  • pół łyżeczki soli
  • 100 g sera cheddar
  • 300 ml mleka
  • 1,5 łyżeczki suszonej bazylii
  • mleko do posmarowania bułeczek

Przygotowanie
Masło rozcieramy z mąką, dodajemy proszek do pieczenia, sól, mleko, starty ser, bazylię i jajka i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na blacie na grubość ok 2 cm. Szklanką o ostrych krawędziach wykrawamy koła. Scones układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy mlekiem za pomocą pędzelka. Pieczemy ok 20-25 min, w piekarniku nagrzanym do 200 C. Bułeczki powinny się zarumienić.

scones