Przepis na błyskawiczny obiad, idealny na upalne dni. Do tego bardzo lekki – jedna porcja to tylko 147 kcal. Podajemy z młodymi ziemniakami.

Składniki (2 porcje):

  • 450 g kefiru
  • ogórek długi, lub 4-5 gruntowych
  • duży pęczek rzodkiewek
  • pęczek szczypiorku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz
  • pół łyżeczki cukru

Przygotowanie
Ogórek obieramy i kroimy w plasterki. Rzodkiewki oczyszczamy i również kroimy w plastry, Szczypiorek siekamy. Warzywa mieszamy z kefirem, dodajemy sok z cytryny, przyprawy i cukier.

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago