Dietetyczne ciasto kawowo-bananowe jest pyszne, lekkie i zaspokaja ochotę na słodkie. Wiem, że na diecie nie powinno się jeść słodyczy, ale nie mogłabym się bez nich obyć, dlatego staram się przygotowywać niskokaloryczne wersje pysznych ciast. Tym razem zrobiłam ciasto na otrębowym spodzie z mlecznymi warstwami kawową i bananową. Jeśli ciasto podzielimy na 12 kwadracików to jeden będzie miał tylko 145 kcal (przy wykorzystaniu cukru, stosując słodzik będzie jeszcze mniej).
Składniki na dietetyczne ciasto kawowo-bananowe:
Spód:
- 8 łyżki otrębów pszennych
- 125 ml mały jogurt light (owocowy)
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwa kawowa:
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 250 g mleka skondensowanego niesłodzonego light
- 3 łyżki cukru / erytrytolu
- 4 łyżeczki żelatyny
Warstwa bananowa:
- 250 g mleka skondensowanego niesłodzonego light
- 3 banany
- 2 łyżki cukru / erytrytolu
- 4 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie
Składniki na spód miksujemy i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x24cm). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 15 min. Odstawiamy do wystygnięcia.
Robimy warstwę kawową: kawę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Podobnie robimy z żelatyną. Mleko ubijamy przez chwilę mikserem. Dodajemy cukier, rozpuszczoną żelatynę i kawę (ciepłe) i miksujemy do połączenia się składników. Masę wylewamy na spód i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Zabieramy się za warstwę bananową: banany miksujemy na gładką masę, żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Banany i żelatynę mieszamy ze sobą. Mleko ubijamy mikserem na pianę. Dodajemy cukier i banany i miksujemy jeszcze minutę. Masę wylewamy na zastygniętą warstwę kawową i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Fakty o tym, że na diecie nie można pozwalać sobie na słodkie dania już dawno odeszły do lamusa. Ważne, żeby jeść to co się lubi
Czy mogą być otręby owsiane zamiast pszennych?
Mogą być 😉
Ciasto zrobiłam wczoraj. Wyszło pyszne! 🙂 Zamiast otrębów pszennych – owsiane i zamiast cukru – ksylitol. Warstwa kawowa co prawda wyszła troszkę za rzadka ale bananowa całkowicie niweluje ten drobny minus, tak jak i spód który jest przepyszny! 🙂 Polecam 🙂
Piekne . Do masy bananowej nie dodałabym już cukru, dojrzałe banany są już dosyć słodkie ja tak lubię mało słodkie a owoce słodzą. Pieknie wyglada♥️