Kompoty pamiętam z dzieciństwa, choć wtedy ich nie lubiłam. Z wiekiem natomiast coraz chętniej sięgam po naturalne smaki – w tym sezonie w mojej kuchni renesans przechodzą właśnie kompoty 😉
Składniki:
Przygotowanie
Owoce myjemy. Rabarbar kroimy na mniejsze kawałki, jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w ósemki. Owoce przekładamy do garnka, dodajemy goździki, zalewamy wodą i zagotowujemy. Od momentu kiedy woda zacznie wrzeć, gotujemy ok 10 min, aż jabłka staną się miękkie. Na końcu kompot słodzimy. Mi najlepiej smakuje kompot ostudzony i odcedzony, gdyż rabarbar się rozwarstwia.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…
View Comments
Ma cudowny kolor :)