Kruche ciasto z jagodami i budyniową bezą

Przepis na proste i pyszne kruche ciasto z jagodami (można dodać inne owoce). Jagody miałam zamrożone jeszcze z tamtego roku, mam nadzieję, że w tym roku również uda mi się uzupełnić zapas 😉

Składniki:

Ciasto

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 5 żółtek

Beza

  • 5 białek
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
  • 125 ml oleju

Ponadto

  • szklanka jagód (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)

Przygotowanie
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia wsypujemy do miski. Dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części i owijamy folią spożywczą – 2/3 ciasta wkładamy do lodówki, a 1/3 do zamrażalnika na ok półtorej godziny.
Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (moja ma wymiary ok 26x20cm) rozprowadzamy większą część ciasta i podpiekamy na złoto w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180º C przez około 25 minut. Następie ciasto wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowujemy bezę. Białka ubijamy na sztywno, następnie cały czas miksując, wsypujemy cukry, potem budynie, na końcu olej. Bezę wykładamy na podpieczony spód, na niej układamy równomiernie jagody, na wierz ścieramy zamrożone ciasto.
Pieczemy przez 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

2 dni ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

7 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago