Sałatka z rukolą, niebieskim serem i pistacjami

Uwielbiam tego typu sałatki o wiele bardziej niż wszystkie majonezowe. Sałatka wymaga niewielu składników, ale ich zestawienie wychodzi bardzo smaczne.

Składniki:

  • dwie garście rukoli
  • garść pistacji
  • 200 g ulubionego niebieskiego sera pleśniowego
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 2 papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie
Papryki przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, skórką do góry. Zapiekamy ok pół godziny w temp 180 C, aż skórka się lekko przypali. Po wyjęciu z  piekarnika i wystudzeniu, zdejmujemy skórę i paprykę kroimy w kawałki. Rukolę myjemy i osuszamy, ser kroimy w kostkę. Wszystkie składniki sałatki mieszamy w misce.
Oliwę i ocet łączymy, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę polewamy dressingiem tuż przed podaniem.

salatka_pistacje