Uwielbiam tego typu sałatki o wiele bardziej niż wszystkie majonezowe. Sałatka wymaga niewielu składników, ale ich zestawienie wychodzi bardzo smaczne.
Składniki:
- dwie garście rukoli
- garść pistacji
- 200 g ulubionego niebieskiego sera pleśniowego
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 2 papryki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka octu jabłkowego
- sól, pieprz
Przygotowanie
Papryki przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, skórką do góry. Zapiekamy ok pół godziny w temp 180 C, aż skórka się lekko przypali. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu, zdejmujemy skórę i paprykę kroimy w kawałki. Rukolę myjemy i osuszamy, ser kroimy w kostkę. Wszystkie składniki sałatki mieszamy w misce.
Oliwę i ocet łączymy, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę polewamy dressingiem tuż przed podaniem.
Zostaw odpowiedź