Dzisiaj podwójny przepis, a zarazem pyszny pomysł na obiad. Surówki z młodych i chrupiących warzyw, chyba nie trzeba nikomu zachwalać, natomiast pierś z kurczaka pieczona na papierze na niewielkiej ilości tłuszczu jest soczysta, aromatyczna i ma mało kalorii. Z podanych składników wyjdą dwie porcje, a każda z nich to tylko 269 kcal (nie licząc ziemniaków).
Surówka
Składniki:
- 3 ogórki gruntowe
- pęczek rzodkiewki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- łyżka jogurtu naturalnego (o niskiej zawartości tłuszczu)
- łyżka śmietany 18%
- łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz, cukier, papryka ostra
Przygotowanie
Ogórki obieramy i kroimy w plasterki, rzodkiewki kroimy w kostkę. Śmietanę, jogurt i sok z cytryny mieszamy ze sobą. Sosem zalewamy warzywa, dodajemy przyprawy i koperek. Mieszamy.
Pierś z kurczaka
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- przyprawy: pieprz ziołowy, czosnek granulowany, papryka wędzona, curry
- łyżeczka oleju
- papier do pieczenia
Przygotowanie
Pierś z kurczaka dzielimy na porcje i lekko rozbijamy tłuczkiem. Mięso posypujemy przyprawami z obu stron. Najlepiej odstawić je na co najmniej godzinę do lodówki, żeby nasiąkło przyprawami. Papier do pieczenia układamy na patelni, wylewamy na niego łyżeczkę oleju i rozsmarowujemy na całej powierzchni papieru. Na papierze układamy piersi i smażymy z obu stron.
Zostaw odpowiedź