Parówki w cieście drożdżowym

Domowa wersja hot-dogów. Smakują zarówno na ciepło, jak i zimno. Można podać z ketchupem, sosem czosnkowym czy innym ulubionym.

Składniki:

  • 200 ml wody
  • 25 g drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • łyżka oleju
  • 200 g mąki
  • oregano, zioła prowansalskie
  • 4 długie parówki

Ponadto:
jajko, sezam

Przygotowanie
Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżeczce mąki i cukru i rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłej wody. Odstawiamy na 10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość.
Do mąki dodajemy sól, olej, zioła i zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy, aż stanie się gładkie, elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.  Z parówek zdejmujemy osłonki i przekrawamy je na pół.
Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 8 części. Każdą z nich formujemy z wałek długości ok 25 cm i owijamy nim parówkę. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy ok 30 min.

parowki_ciasto

Print Friendly, PDF & Email