Przepis na pyszne i soczyste udka z kurczaka (mogą być również podudzia) pieczone bez skóry, która zawiera dużo złego cholesterolu, no i oczywiście tłuszczu.
Składniki:
4 udka z kurczaka
czosnek granulowany, sól, pieprz ziołowy, przyprawa do kurczaka, papryka ostra, papryka wędzona
Sos:
150 ml koncentratu pomidorowego
2 łyżki ketchupu
łyżka oliwy (nieobowiązkowo)
łyżeczka octu winnego
100 ml wody
sól, pieprz
Przygotowanie
Udka z kurczaka myjemy i ściągamy z nich skórę. Następnie posypujemy je przyprawami i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Składniki na sos mieszamy ze sobą i polewamy nim udka. Całość przekładamy do rękawa do pieczenia i dokładnie spinamy go z obu stron. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 min. Po tym czasie odcinamy górną część rękawa i podpiekamy jeszcze 10-15 minut.
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…