Pizza z patelni sprawdzi się idealnie, kiedy mamy problem z piekarnikiem. Ale nie musicie czekać na awarię piekarnika, żeby wypróbować ten przepis 😉
Składniki:
Ciasto na 3 pizze:
Sos do pizzy:
Dodatki:
Przygotowanie
Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżeczce mąki i cukru i rozpuszczamy w 1/4 szklanki ciepłej wody. Odstawiamy na 10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość.
Do mąki dodajemy sól, olej, resztę wody i zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy przez chwilę. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie robimy sos. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki, usuwany nasiona i kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę, bazylię drobno siekamy. Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą.
Wyrośnięte ciasto posypujemy mąką, krótko wyrabiamy i dzielimy na trzy części. Na patelnię wylewamy łyżkę oleju i oliwy i podgrzewamy. Część ciasta wałkujemy na koło pasujące wymiarem do patelni.
Placek kładziemy na patelnię i podpiekamy bez przykrycia. Kiedy będzie już dobrze przypieczony odwracamy go na druga stronę, nakładamy sos i resztę dodatków. Przykrywamy pokrywką i pieczemy na nieco zmniejszonym ogniu aż ciasto przypiecze się z drugiej strony.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…