Kotlety mielone z pieczarkami zapiekane w sosie pomidorowym

Pyszna odskocznia od tradycyjnych mielonych. Kotlety z pieczarkami pieczone w pysznym sosie pomidorowym i posypane żółtym serem.

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego

  • 400 g pieczarek

  • kajzerka

  • mleko

  • cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • sól, pieprz

    Sos:

  • puszka pomidorów

  • łyżka oliwy

  • 2 ząbki czosnku

  • bazylia, oregano (najlepiej świeże)

  • 1/4 szklanki wody

  • sól, pieprz

  • 250 g sera żółtego

Przygotowanie

Czerstwą kajzerkę maczamy kilka minut w mleku, następnie odciskamy. Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę drobno siekamy i oba składniki podsmażamy na patelni. Mięso mielone, bułkę, pieczarki z cebulą, przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy ze sobą. Masę przyprawiamy i ewentualnie jeśli jest zbyt luźna dodajemy bułkę tartą. Masę formujemy w kotleciki i smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety układamy w naczyniu żaroodpornym. Wszystkie składniki na sos (prócz sera żółtego) miksujemy ze sobą. Sosem zalewamy kotlety, posypujemy startym serem żółtym i pieczemy bez przykrycia przez ok 25 min w temp 180 C.

mielone_sos