Pyszna odskocznia od tradycyjnych mielonych. Kotlety z pieczarkami pieczone w pysznym sosie pomidorowym i posypane żółtym serem.
Składniki:
-
400 g mięsa mielonego
-
400 g pieczarek
-
kajzerka
-
mleko
-
cebula
-
2 ząbki czosnku
-
sól, pieprz
Sos:
-
puszka pomidorów
-
łyżka oliwy
-
2 ząbki czosnku
-
bazylia, oregano (najlepiej świeże)
-
1/4 szklanki wody
-
sól, pieprz
-
250 g sera żółtego
Przygotowanie
Czerstwą kajzerkę maczamy kilka minut w mleku, następnie odciskamy. Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę drobno siekamy i oba składniki podsmażamy na patelni. Mięso mielone, bułkę, pieczarki z cebulą, przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy ze sobą. Masę przyprawiamy i ewentualnie jeśli jest zbyt luźna dodajemy bułkę tartą. Masę formujemy w kotleciki i smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety układamy w naczyniu żaroodpornym. Wszystkie składniki na sos (prócz sera żółtego) miksujemy ze sobą. Sosem zalewamy kotlety, posypujemy startym serem żółtym i pieczemy bez przykrycia przez ok 25 min w temp 180 C.
Zostaw odpowiedź