Pyszna odskocznia od tradycyjnych mielonych. Kotlety z pieczarkami pieczone w pysznym sosie pomidorowym i posypane żółtym serem.
Składniki:
400 g mięsa mielonego
400 g pieczarek
kajzerka
mleko
cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Sos:
puszka pomidorów
łyżka oliwy
2 ząbki czosnku
bazylia, oregano (najlepiej świeże)
1/4 szklanki wody
sól, pieprz
250 g sera żółtego
Przygotowanie
Czerstwą kajzerkę maczamy kilka minut w mleku, następnie odciskamy. Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę drobno siekamy i oba składniki podsmażamy na patelni. Mięso mielone, bułkę, pieczarki z cebulą, przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy ze sobą. Masę przyprawiamy i ewentualnie jeśli jest zbyt luźna dodajemy bułkę tartą. Masę formujemy w kotleciki i smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety układamy w naczyniu żaroodpornym. Wszystkie składniki na sos (prócz sera żółtego) miksujemy ze sobą. Sosem zalewamy kotlety, posypujemy startym serem żółtym i pieczemy bez przykrycia przez ok 25 min w temp 180 C.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…