Przepis na kurczaka pieczonego z warzywami w sosie pomidorowym z lekką nutą pomarańczy. Proszę się nie sugerować nazwą, potrawa jest tylko inspirowana kuchnią hiszpańską, ale nie mam pojęcia czy stricte taki przepis wykorzystują w Hiszpanii.

Składniki:

  • 2 ćwiartki kurczaka (albo inne ulubione części ;))
  • 2 cebule
  • papryka czerwona
  • pomarańcza
  • puszka krojonych pomidorów
  • 5-6 pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • ocet balsamiczny
  • pół szklanki wody
  • oregano, bazylia
  • papryka wędzona, papryka ostra
  • sól i pieprz

Przygotowanie
Mięso umyć, osuszyć, dzielimy na porcje i usuwamy skórę. Oprószamy solą i pieprzem i podsmażamy na patelni ze wszystkich stron. Pomarańczę wyparzamy w gorącej wodzie i kroimy na ćwiartki. Cebulę, paprykę i pieczarki kroimy na kawałki podobnej wielkości. W naczyniu do zapiekania układamy kurczaka, na niego warzywa i ćwiartki pomarańczy. Pomidory miksujemy z wodą, czosnkiem, ziołami, łyżką oliwy i łyżką octu balsamicznego. Sosem zalewamy kurczaka. Potrawę pieczemy pod przykryciem ok 45 minut, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia można zdjąć pokrywkę, aby nadmiar wody mógł odparować.

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

  • Witam serdecznie , jestem kucharzem i lubię zaglądnąć do konkurencji aby wzbogacic swoje dania .Proszę państwa na zachodzie nie ma takich nazw jak kurczak hiszpański czy parówki frankfurtki. Tutaj promuje się swój kraj , swój region, swoją wieś. Wobec czego prosze państwa nadawajmy polskie nazwy poszczególnym przepisom ; kurczak mazurski , kurczak kaszubski czy kurczak Ewy . Bardzo państwa proszę przestańmy promować za free inne kraje. Oni nas nie promują i nie ma dania Polskiego z nazwy.
    Pozdrawiam serdecznie

    • Szczerze mówiąc mało mnie obchodzi jak jest na zachodzie ;) W Polsce takie nazwy się przyjęły i funkcjonują. Osobiście danie o nazwie „Kurczak Ewy” by mnie nie przyciągnęło, gdyż nic mi nie mówi, natomiast Kurczak meksykański już tak, gdyż wiadomo mniej więcej czego można się po nim spodziewać.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

3 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago