Ciasto składa się z cienkiego biszkoptu, masy śmietanowo-owocowej i pianki. Pyszne i lekkie. Do masy owocowej można wykorzystać dowolne owoce: truskawki, brzoskwinie, jagody, itp.

Składniki:

Biszkopt

  • 3 jajka

  • 100 g mąki

  • 100 g cukru

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • łyżka octu

Masa owocowa:

  • 500 g śmietanki 30% (zimnej)
  • 100 ml wody
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • 600 g owoców (dałam śliwki)
  • pół szklanki cukru pudru

Warstwa piankowa:

  • 200 g mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • galaretka

  • 100 ml wody

Ponadto:

  • paczka herbatników

  • garść wiórek kokosowych

Przygotowanie
Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x28cm). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 20 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Zabieramy się za masę owocową. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Owoce miksujemy na mus.Śmietankę ubijamy na sztywno. Żelatynę i cukier puder mieszamy lub miksujemy z musem owocowym. Następnie dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Masę wylewamy na biszkopt i odstawiamy do lodówki na godzinę. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie mleko ubijamy mikserem na pianę. Cały czas miksując, powoli wlewamy zimną, ale jeszcze płynną galaretkę. Ciasto wyjmujemy z lodówki, na masie owocowej układamy herbatniki i wylewamy masę z galaretką. Posypujemy wiórkami kokosowymi i ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

2 dni ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

7 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago