Czasami lubię wracać do takich tradycyjnych smaków 🙂 Galareta to pyszna klasyka, która sprawdzi się na każda okazję.
Składniki:
Przygotowanie
Golonkę myjemy, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu i gotujemy na małym ogniu ok 1,5 godziny. Po tym czasie dodajemy oczyszczone warzywa (bez czosnku)i skrzydełka. Gotujemy jeszcze godzinę, aż mięso stanie się miękkie. Czosnek pokrojony w plasterki dodajemy na 15 minut przed końcem gotowania, wtedy też przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mięso i marchewkę odstawiamy na talerz, a wywar przecedzamy przez gęste sitko. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Następnie wlewamy do wywaru i mieszamy. Mięso kroimy w drobną kostkę, skórę i tłuste części wyrzucamy albo mielimy w maszynce i również dodajemy do galarety. Marchew kroimy w plasterki. Do miseczek wkładamy plasterki marchewki, groszek i mięso. Zalewamy wywarem, kiedy stanie się zimny, galaretę wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…