Syte danie jednogarnkowe podobne do fasolki po bretońsku. Jest też dobrym sposobem na przemycenie wątróbki do codziennej diety.
Składniki:
- 0,5 kg karkówki wieprzowej
- 200 g wątróbki drobiowej
- 250 g suchej fasoli
- 3 pomidory
- 2 cebule
- 2 papryczki chili (opcjonalnie)
- ok 1,5 l bulionu
- czosnek niedźwiedzi
- papryka ostra
- sól, pieprz
Przygotowanie
Fasolkę wsypujemy do garnka, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia gotujemy fasolkę nie wylewając wody z moczenia. Gotujemy pod przykryciem do miękkości, dolewając więcej wody w razie potrzeby. Karkówkę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, po chwili dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. Karkówkę z cebulą przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu, aż mięso zmięknie. Wątróbkę oczyszczamy, podsmażamy na patelni, odstawiamy do wystygnięcia i kroimy w drobną kostkę. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, przekrawamy na ćwiartki i wybieramy nasiona. Pomidory miksujemy lub kroimy w drobną kostkę. Kiedy karkówka stanie się miękka, dodajemy pomidory, wątróbkę, fasolkę i pokrojoną w kostkę paprykę. Przyprawiamy i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez około 10 minut.
Zostaw odpowiedź