Pyszna sałatka podana w nietypowy sposób. Jakiś czas temu była hitem internetowym, moja wersja jest trochę zmodyfikowana.
Składniki:
- 27 krakersów
- 4 jajka
- puszka szprota w pomidorach
- mała cebula
- 2 ogórki kiszone
- 4 łyżki majonezu
- 150 g sera żółtego
- pęczek szczypiorku
- sól, pieprz, słodka papryka
Przygotowanie
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Szprotki z sosem wykładamy do miski, rozdrabniamy widelcem. Ogórki kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy. Jajka, szprotki, cebulę i ogórki łączymy ze sobą, dodajemy łyżkę majonezu i przyprawy. Mieszamy.
Ser żółty ścieramy na tarce, szczypiorek siekamy.
Układamy warstwami na tacce lub desce do krojenia:
– kwadrat z 9 krakersów
– pół masy rybnej
– krakersy
– pół masy rybnej
– krakersy
– rozsmarowany majonez
– ser żółty
– szczypiorek
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby krakersy zmiękły.
Wydaje się być pyszne, koniecznie muszę zrobić 🙂