Ciasto kakaowo-waniliowe, które smakuje jak sernik, choć nie ma w nim ani grama sera. Polecam, jest bardzo dobre.
Składniki:
Ciasto kakaowe:
Masa sernikowa
Przygotowanie
Składniki na ciasto wkładamy do jednej miski i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię aluminiową i schładzamy w lodówce przez godzinę. Następnie ciastem wylepiamy spód wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (24cm x 26cm). Pieczemy je w 180 C przez 15 minut, następnie odstawiamy do wystygnięcia.
Zabieramy się za masę sernikową. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Resztę składników miksujemy krótko ze sobą. Pianę z białek przekładamy stopniowo do masy sernikowej. Mieszamy delikatnie do połączenia się składników. Gotową masę wylewamy na kakaowy spód. Wyrównujemy i wkładamy na piekarnika. Pieczemy w 180 C przez około godzinę.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…
View Comments
Ile wazy budyn bez cukru?
To nie ma znaczenia ile waży. Kupujemy standardowy budyń na pół litra mleka.
Prosze Pani,ja moge kupic budyn w Holandii,gdzie mieszkam od lat 40-u i obecnych standardow w Polsce nie znam. Czy teraz rozumie Pani dlaczego pytam?
To tym bardziej ciężko podać dokładnie wagę takiego budyniu, bo nie wiem czy nie różni się składem od polskiego. Tak jak pisałam, proszę wziąć porcję jak na 1 l mleka.