Sernik Oszukaniec z jogurtu greckiego

Ciasto kakaowo-waniliowe, które smakuje jak sernik, choć nie ma w nim ani grama sera. Polecam, jest bardzo dobre.

Składniki:
Ciasto kakaowe:

    • 150 g mąki pszennej
    • 2 łyżki kakao
    • 100 g margaryny lub masła
    • 100 g cukru
    • duże jajko
    • łyżeczka proszku do pieczenia

Masa sernikowa

  • 800 g jogurtu greckiego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 3 jajka
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli

Przygotowanie
Składniki na ciasto wkładamy do jednej miski i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię aluminiową i schładzamy w lodówce przez godzinę. Następnie ciastem wylepiamy spód wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (24cm x 26cm). Pieczemy je w 180 C przez 15 minut, następnie odstawiamy do wystygnięcia.
Zabieramy się za masę sernikową. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Resztę składników miksujemy krótko ze sobą. Pianę z białek przekładamy stopniowo do masy sernikowej. Mieszamy delikatnie do połączenia się składników. Gotową masę wylewamy na kakaowy spód. Wyrównujemy i wkładamy na piekarnika. Pieczemy w 180 C przez około godzinę.

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

    • To nie ma znaczenia ile waży. Kupujemy standardowy budyń na pół litra mleka.

  • Prosze Pani,ja moge kupic budyn w Holandii,gdzie mieszkam od lat 40-u i obecnych standardow w Polsce nie znam. Czy teraz rozumie Pani dlaczego pytam?

    • To tym bardziej ciężko podać dokładnie wagę takiego budyniu, bo nie wiem czy nie różni się składem od polskiego. Tak jak pisałam, proszę wziąć porcję jak na 1 l mleka.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

3 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago