Tacos to jedno z popularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Najczęściej robi się je z mięsa wołowego, pomidorów, czerwonej fasoli czy kukurydzy. Ja wykorzystałam kukurydziane łódeczki do wersji z śniadaniowej z jajkiem gotowanym na twardo.
Składniki (ok 6 muszelek):
Dodatki:
Przygotowanie
Mąki mieszamy z solą w misce, dodajemy olej i wodę. Szybko wyrabiamy ręcznie ciasto. Odstawiamy na około 20 minut, aby ciasto odpoczęło. Następnie dzielimy ciasto na 6 kul. Każdą rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok 0,5 cm. Jeśli nie wyjdą idealne krążki, można je wyciąć za pomocą małego talerzyka. Krążki smażymy na suchej patelni około 2 minut z każdej strony. W czasie smażenia widelcem nakłuwamy powietrzne bąble, które tworzą się w cieście. Usmażone krążki zwijamy na pół na wałku i zostawiamy do ostygnięcia, aby zachowały ładny kształt. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w plasterki, ser ścieramy na tarce, pomidora i cebulę kroimy w półplasterki. Sałatą wyścielamy muszelki i nakładamy resztę składników. Ewentualnie można doprawić solą i pieprzem.
Domowa sałatka śledziowa po chłopsku to klasyk, który nigdy się nie nudzi. Połączenie śledzia, ziemniaków,…
Surówka po kreolsku to idealny sposób, by w kilka minut ożywić każdy obiad. Świeże ogórki,…
Ciasto Sołtysa to jeden z tych wypieków, które robią wrażenie już od pierwszego spojrzenia. Warstwy…
Szybki makaron chow mein z kurczakiem i warzywami to idealny pomysł na lekki, a jednocześnie…
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami to jedno z tych dań, które zawsze się…
Miękkie, puszyste i gotowe w niecałe 20 minut – te bułki twarogowe z air fryera…