Tacos to jedno z popularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Najczęściej robi się je z mięsa wołowego, pomidorów, czerwonej fasoli czy kukurydzy. Ja wykorzystałam kukurydziane łódeczki do wersji z śniadaniowej z jajkiem gotowanym na twardo.

Składniki (ok 6 muszelek):

  • 150 gram mąki kukurydzianej
  • 80 gram mąki pszennej
  • 120 ml ciepłej wody
  • łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatki:

  • 4 jajka
  • kilka liści sałaty
  • 150 g sera żółtego
  • pomidor
  • pół cebuli czerwonej
  • garść cebulki marynowanej

Przygotowanie
Mąki mieszamy z solą w misce, dodajemy olej i wodę. Szybko wyrabiamy ręcznie ciasto. Odstawiamy na około 20 minut, aby ciasto odpoczęło. Następnie dzielimy ciasto na 6 kul. Każdą rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok 0,5 cm. Jeśli nie wyjdą idealne krążki, można je wyciąć za pomocą małego talerzyka. Krążki smażymy na suchej patelni około 2 minut z każdej strony. W czasie smażenia widelcem nakłuwamy powietrzne bąble, które tworzą się w cieście. Usmażone krążki zwijamy na pół na wałku i zostawiamy do ostygnięcia, aby zachowały ładny kształt. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w plasterki, ser ścieramy na tarce, pomidora i cebulę kroimy w półplasterki. Sałatą wyścielamy muszelki i nakładamy resztę składników. Ewentualnie można doprawić solą i pieprzem.

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Zapiekane sakiewki z kurczaka – prosty przepis na obiad

Zapiekane sakiewki z kurczaka to prosty, a jednocześnie efektowny pomysł na obiad dla całej rodziny.…

10 godzin ago

Sałatka brokułowa z fetą i jajkiem – prosty i smaczny przepis

  Sałatka brokułowa z fetą i jajkiem to pyszne połączenie świeżych warzyw, kremowego sera, jajek…

4 dni ago

Wilgotny murzynek z wiśniami – łatwy wypiek na każdą okazję

Wilgotny murzynek z wiśniami to ciasto, które smakuje każdemu i sprawdzi się dosłownie zawsze –…

1 tydzień ago

Bakłażany faszerowane ryżem i mięsem – prosty przepis

Bakłażany faszerowane ryżem i mięsem to smaczne i sycące danie, które przygotujesz bez większego wysiłku.…

1 tydzień ago

Bułeczki nadziane z patelni – prosty przepis krok po kroku

Puszyste, złociste i pełne aromatycznego farszu – bułeczki nadziane z patelni to przepis, który podbije…

2 tygodnie ago

Delikatne placuszki z borówkami – szybki i prosty przepis

Placuszki to klasyk, który nigdy się nie nudzi. Te delikatne i puszyste placuszki z borówkami…

2 tygodnie ago