Tacos to jedno z popularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Najczęściej robi się je z mięsa wołowego, pomidorów, czerwonej fasoli czy kukurydzy. Ja wykorzystałam kukurydziane łódeczki do wersji z śniadaniowej z jajkiem gotowanym na twardo.

Składniki (ok 6 muszelek):

  • 150 gram mąki kukurydzianej
  • 80 gram mąki pszennej
  • 120 ml ciepłej wody
  • łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatki:

  • 4 jajka
  • kilka liści sałaty
  • 150 g sera żółtego
  • pomidor
  • pół cebuli czerwonej
  • garść cebulki marynowanej

Przygotowanie
Mąki mieszamy z solą w misce, dodajemy olej i wodę. Szybko wyrabiamy ręcznie ciasto. Odstawiamy na około 20 minut, aby ciasto odpoczęło. Następnie dzielimy ciasto na 6 kul. Każdą rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok 0,5 cm. Jeśli nie wyjdą idealne krążki, można je wyciąć za pomocą małego talerzyka. Krążki smażymy na suchej patelni około 2 minut z każdej strony. W czasie smażenia widelcem nakłuwamy powietrzne bąble, które tworzą się w cieście. Usmażone krążki zwijamy na pół na wałku i zostawiamy do ostygnięcia, aby zachowały ładny kształt. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w plasterki, ser ścieramy na tarce, pomidora i cebulę kroimy w półplasterki. Sałatą wyścielamy muszelki i nakładamy resztę składników. Ewentualnie można doprawić solą i pieprzem.

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Śledzie z serem żółtym w musztardowym sosie – posmakują każdemu

Śledzie w wersji sałatkowej to jeden z najprostszych sposobów na podanie tej ryby w nieco…

2 dni ago

Piernik przekładany kremem – wilgotny, aromatyczny i bardzo smaczny

Piernik przekładany kremem to jedno z tych ciast, które najlepiej smakują wtedy, gdy mają chwilę…

5 dni ago

Jakie patelnie polecają kucharze?

Wybór odpowiedniej patelni może diametralnie zmienić jakość gotowania — wpływa na smak potraw, ich teksturę…

7 dni ago

Kapuśniaczki drożdżowe z kapustą – idealne do barszczu

Mięciutkie, aromatyczne i idealnie zarumienione kapuśniaczki to przekąska, która pasuje do każdej okazji – od…

1 tydzień ago

Ciasto Niespodzianka Markizy – elegancki, warstwowy deser z makowym akcentem

Ciasto Niespodzianka Markizy to elegancki, warstwowy deser, który zachwyca delikatnym połączeniem jasnego biszkoptu, makowego blatu,…

2 tygodnie ago

Gulasz segedyński – aromatyczny, rozgrzewający i bardzo smaczny obiad

Gulasz segedyński to klasyczny, sycący obiad, który świetnie sprawdza się szczególnie w chłodniejsze dni. Delikatne,…

2 tygodnie ago