Przepis na babkę ziemniaczaną z gotowanych i surowych ziemniaków podaną z sosem pieczarkowym. Pyszne danie na obiad.
Składniki:
- 6 średnich ziemniaków gotowanych
- 4 średnie ziemniaki surowe
- 2 jajka
- 2 cebule
- 200 g boczku wędzonego
- sól, pieprz
Sos pieczarkowy
- 250 g pieczarek
- 180 ml śmietany 30%
- pęczek koperku
- łyżeczka cebuli suszonej
- sól, pieprz cayenne
Przygotowanie
Gotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Surowe ścieramy na drobnej tarce. Cebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Wszystkie składniki na babkę wkładamy do jednej miski i mieszamy. Masę przekładamy do keksówki i pieczemy przez około 1,5 h w temp 180 C. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Wlewamy do nich śmietankę i dodajemy przyprawy i zioła. Mieszamy i dusimy na małym ogniu, aż sos się zagęści. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Sosem polewamy plastry babki ziemniaczanej.
Zostaw odpowiedź