Dietetyczna pizza na kalafiorowym spodzie (202 kcal)

Wyjątkowo lekka i szybka do zrobienia pizza. Co prawda nie smakuje jak typowa włoska pizza, ale jest równie smaczna. Jeśli całość podzielimy na 6 porcji, to jeden kawałek będzie miał 202 kcal.

Składniki:

Spód:

  • spory kalafior
  • 3 jajka
  • 4 łyżki otrębów (owsiane)
  • sól, pieprz

 

Dodatkowo:

  • sos pomidorowy albo ketchup
  • 100 g sera żółtego
  • pół cebuli
  • 150 g szynki z indyka
  • pomidor
  • pół puszki kukurydzy
  • albo inne ulubione dodatki 😉

Przygotowanie
Surowy kalafior ścieramy na tarce o drobnych oczkach albo miksujemy. Dodajemy jajka, otręby, sól i pieprz. Mieszamy na jednolitą masę. Rozprowadzamy ją równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (wym. 24x40cm). Pieczemy w temp 180 C przez ok 25-30 minut. Następnie rozsmarowujemy sos, układamy pozostałe dodatki i pieczemy jeszcze ok 15 minut.

kalafior_pizza

Print Friendly, PDF & Email