Lekki, wręcz dietetyczny sernik za zimno z melonem. Jeśli użyjemy twarogu i jogurtu o obniżonej zawartości tłuszczu, a ciasto podzielimy na 9 porcji, to jedna będzie miała 210 kcal.
Składniki:
Przygotowanie
Na blaszce (moja ma wymiary ok 24x24cm) układamy biszkopty. Melona obieramy ze skórki, oczyszczamy z nasion, kroimy w kosteczkę i miksujemy blenderem. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wody i odstawiamy do ostygnięcia. Jogurt miksujemy z cukrem, dodajemy twaróg i melona, na końcu wlewamy cienką stróżką zimną (ale jeszcze płynną) żelatynę. Masę wylewamy na biszkopty i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Galaretkę rozpuszczamy w 100 ml wody. Mleko ubijamy mikserem na pianę. Powoli dodajemy zimną (płynną) galaretkę i miksujemy do połączenia składników. Mleczną piankę wylewamy na zastygniętą masę serową. Sernika ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Pstrąg zapiekany z warzywami to prosty i pyszny pomysł na lekki obiad prosto z piekarnika.…
Domowa sałatka śledziowa po chłopsku to klasyk, który nigdy się nie nudzi. Połączenie śledzia, ziemniaków,…
Surówka po kreolsku to idealny sposób, by w kilka minut ożywić każdy obiad. Świeże ogórki,…
Ciasto Sołtysa to jeden z tych wypieków, które robią wrażenie już od pierwszego spojrzenia. Warstwy…
Szybki makaron chow mein z kurczakiem i warzywami to idealny pomysł na lekki, a jednocześnie…
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami to jedno z tych dań, które zawsze się…