Lekki, wręcz dietetyczny sernik za zimno z melonem. Jeśli użyjemy twarogu i jogurtu o obniżonej zawartości tłuszczu, a ciasto podzielimy na 9 porcji, to jedna będzie miała 210 kcal.

Składniki:

  • opakowanie biszkoptów
  • melon
  • 4 łyżki żelatyny
  • 250 g zmielonego twarogu
  • 330 ml jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki cukru
  • 250 ml mleka skondensowanego (light)
  • galaretka cytrynowa

Przygotowanie
Na blaszce (moja ma wymiary ok 24x24cm) układamy biszkopty. Melona obieramy ze skórki, oczyszczamy z nasion, kroimy w kosteczkę i miksujemy blenderem. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wody i odstawiamy do ostygnięcia. Jogurt miksujemy z cukrem, dodajemy twaróg i melona, na końcu wlewamy cienką stróżką zimną (ale jeszcze płynną) żelatynę. Masę wylewamy na biszkopty i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Galaretkę rozpuszczamy w 100 ml wody. Mleko ubijamy mikserem na pianę. Powoli dodajemy zimną (płynną) galaretkę i miksujemy do połączenia składników. Mleczną piankę wylewamy na zastygniętą masę serową. Sernika ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin.

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Zapiekane sakiewki z kurczaka – prosty przepis na obiad

Zapiekane sakiewki z kurczaka to prosty, a jednocześnie efektowny pomysł na obiad dla całej rodziny.…

16 godzin ago

Sałatka brokułowa z fetą i jajkiem – prosty i smaczny przepis

  Sałatka brokułowa z fetą i jajkiem to pyszne połączenie świeżych warzyw, kremowego sera, jajek…

5 dni ago

Wilgotny murzynek z wiśniami – łatwy wypiek na każdą okazję

Wilgotny murzynek z wiśniami to ciasto, które smakuje każdemu i sprawdzi się dosłownie zawsze –…

1 tydzień ago

Bakłażany faszerowane ryżem i mięsem – prosty przepis

Bakłażany faszerowane ryżem i mięsem to smaczne i sycące danie, które przygotujesz bez większego wysiłku.…

1 tydzień ago

Bułeczki nadziane z patelni – prosty przepis krok po kroku

Puszyste, złociste i pełne aromatycznego farszu – bułeczki nadziane z patelni to przepis, który podbije…

2 tygodnie ago

Delikatne placuszki z borówkami – szybki i prosty przepis

Placuszki to klasyk, który nigdy się nie nudzi. Te delikatne i puszyste placuszki z borówkami…

2 tygodnie ago