Szybkie i łatwe do przygotowania ciasto w sam raz na jesienne dni. Trochę sceptycznie podchodziłam do tego przepisu, ale ciasto się udało i było smaczne.
Składniki:
Przygotowanie
Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy z cynamonem. Cukier, kaszę mannę, proszek do pieczenia i mąkę, mieszamy ze sobą. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Blaszkę (moja ma wymiary ok 26x24cm) smarujemy masłem albo wyścielamy papierem do pieczenia.
Na dnie blaszki równomiernie rozprowadzamy 1/3 suchej masy. Następnie układamy połowę startych jabłek (nie odciskamy z nich soku). Na to kolejno: 1/3 masy suchej + druga połowa jabłek + reszta masy suchej. Po wyrównaniu całość równomiernie pokrywamy kawałkami zimnego masła.
Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny.
Pstrąg zapiekany z warzywami to prosty i pyszny pomysł na lekki obiad prosto z piekarnika.…
Domowa sałatka śledziowa po chłopsku to klasyk, który nigdy się nie nudzi. Połączenie śledzia, ziemniaków,…
Surówka po kreolsku to idealny sposób, by w kilka minut ożywić każdy obiad. Świeże ogórki,…
Ciasto Sołtysa to jeden z tych wypieków, które robią wrażenie już od pierwszego spojrzenia. Warstwy…
Szybki makaron chow mein z kurczakiem i warzywami to idealny pomysł na lekki, a jednocześnie…
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami to jedno z tych dań, które zawsze się…