Przepis na chlebki pita wypełnione sałatką z kapusty pekińskiej i kurczaka. Pyszny, domowy fast-food.
Składniki (na 6 chlebków):
Sałatka:
Przygotowanie
Drożdże rozpuszczamy z cukrem i łyżką mąki w 1/4 ciepłej wody i zostawiamy na 10 min. Do mąki dodajemy sól, rozczyn z drożdży oraz pozostałą ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie, i elastyczne. Dzielimy je na 6 części. Z każdej formujemy kuleczkę i rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na koło o średnicy ok 13 cm. Chlebki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do napuszenia na około 40 min. Po tym czasie wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy około 25 min do lekkiego zarumienienia. Po wyjęciu zostawiamy do wystudzenia i dopiero wtedy przekrawamy.
Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą kabab-gyros i podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju. Odstawiamy do wystygnięcia. Kapustę szatkujemy, rzodkiewki i pomidora kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i przyprawiamy do smaku. Sałatką napełniamy chlebki pita.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…