Przepis na domowa pizzę ze swojskimi składnikami: kiełbasą, cebulą i ogórkiem kiszonym.
Składniki:
Ciasto:
2,5 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki wody
łyżka oleju
30 g drożdży
szczypta soli
łyżeczka cukru
Dodatki:
Przygotowanie
Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżeczce mąki i cukru i rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłej wody. Odstawiamy na 10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość.
Do mąki dodajemy sól, resztę wody, olej i zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto, aż stanie się gładkie, elastyczne. Odstawiamy je do wyrośnięcia na ok. godzinę. W tym czasie paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka, ogórki na plasterki. Ser ścieramy na tarce. Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką, rozwałkowujemy i układamy na blaszce wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma wym. 28x28cm). Podpiekamy je w nagrzanym do 180 C piekarniku ok 15 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, smarujemy ketchupem, układamy resztę składników. Pieczemy w piekarniku przez kolejne 15-20 minut.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…