Przepis na nieco urozmaicone kotlety mielone.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe)
- jajko
- 2 ząbki czosnku
- bułka tarta
- pół cebuli
- 2 ogórki konserwowe
- 100 g sera żółtego
- sól, pieprz, pieprz cayenne, papryka wędzona
Przygotowanie
Mięso mielone mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, jajkiem, przyprawami i ok 3 łyżkami bułki tartej. Mieszamy do połączenia się składników (jeśli masa będzie zbyt luźna dodajemy jeszcze bułki tartej). Ser żółty, ogórki i cebulę kroimy w paski. Mięso mielone formujemy w kulki wielkości mandarynki, rozpłaszczamy, na środek nakładamy po kawałku ogórka, sera i cebuli. Mięso zlepiamy i formujemy w walec. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju ze wszystkich stron na złoto.
Zostaw odpowiedź